Workshops Onderwijs
Workshops Onderwijs
HET SPARK TECH LAB IS EEN EXPERTISE CENTRUM OP HET GEBIED VAN WETENSCHAP EN TECHNIEK VOOR HET PRIMAIR EN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. SCHOLEN VINDEN IN HET SPARK TECH LAB ALLES OM INVULLING TE GEVEN AAN HUN TECHNIEKLESSEN.
Educatiemiddag docenten
Educatiemiddag docenten
IN HET SPARK TECH LAB KUNT U OOK TERECHT VOOR SPECIALE EDUCATIEMIDDAGEN OF TEAMBUILDING ACTIVITEITEN.

Welkom in het Spark tech lab: Workshops onderwijs

Lees meer over uw school bij Spark of download direct de brochure voor het onderwijs!

Het Spark Tech Lab is een Expertise Centrum op het gebied van Wetenschap en Techniek voor het primair en het voortgezet onderwijs. Scholen vinden in het Spark Tech Lab alles om invulling te geven aan hun technieklessen. 

Alle apparatuur van boormachines tot 3D-printers en van zaagmachine tot lasersnijder zijn aanwezig, evenals begeleiding. In het Spark Tech Lab kunnen de leerlingen de complete productielijn of een deel hiervan doorlopen: van bedenken tot bouwen en testen.

Onderzoekend & ontwerpend leren

De workshops van het Spark Tech Lab dagen de leerlingen uit kritisch te kijken naar hun omgeving. Hoe werkt iets? Waarom is voor een bepaalde oplossing gekozen en welke innovatieve oplossing zou jezelf bedenken?

Of het nu de Bibberbot-workshop over trillingen is of de kettingreactie, bij onderzoekend en ontwerpend leren voert de leerling onderzoek uit op basis van (eigen gestelde) onderzoeksvragen. Vervolgens ontwerpen ze zelf oplossingen voor problemen en behoeftes.

21st Century Skills

De workshops in het Spark Tech Lab zijn ontwikkeld volgens de 21st Century Skills. De leerlingen werken tijdens de workshops aan meerdere vaardigheden die gelinkt zijn aan de 21st Century Skills. 21st Century Skills is een verzamelterm voor een aantal algemene competenties die belangrijk zijn in de huidige kennis- en netwerksamenleving. In de workshops van het Spart Tech Lab zijn de volgende vaardigheden vertegenwoordigd:

 • Kritisch denken
 • Creatief denken
 • Probleemoplossend handelen 
 • Communiceren
 • Samenwerken

 

Workshops & Kerndoelen

De leerlingen worden in het Spark Tech Lab gestimuleerd om te onderzoeken en te ontwerpen. De workshops van het Spark Tech Lab helpen bij het invullen van één of meer van de volgende kerndoelen:

42

De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme, temperatuur.

43

De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

45

De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.

Alle opdrachten sluiten aan op het niveau van de leerlingen. Het Spark Tech Lab biedt voldoende begeleiding aan de leerlingen. Naast de explainer die de hele workshop in goede banen leidt, werken we ook met vrijwilligers die de leerlingen coachen om tot een goed resultaat te komen.

Brochure

Bekijk alle workshops in de brochure.

De workshops geven de leerlingen ook de ruimte om het product naar eigen inzicht verder door te ontwikkelen. Het Spark Tech Lab beschikt over divers materiaal en gereedschap waar de leerling tijdens de workshops gebruik van kan maken.

De workshops zijn zo ontwikkeld dat deze aansluiten bij de methode lessen van Natuur en Techniek. In overleg met het Spark Tech Lab is het mogelijk dat u op school nog één of meerdere lessen verder gaat met het product dat de leerlingen in het Spark Tech Lab hebben gemaakt.

Per klas kan er één workshop gekozen worden. Wanneer de keuze per leerling vooraf bekend is, mogen leerlingen ook kiezen uit twee workshops per klas.

Voor docenten: Educatiemiddag/dag

Naast workshops voor leerlingen biedt het Spark Tech Lab ook leerkracht-educatie aan in de vorm van studiemiddagen. In overleg met het W&T-plan Midden Limburg biedt het Spark Tech Lab jaarlijks enkele studiemiddagen aan met een van te voren bepaald thema. Hier kunt u zich individueel voor aanmelden.

Het is ook mogelijk als team een scholing te volgen. Iedere workshop die in de brochure staat, is te koppelen aan een studiemiddag/-dag. Heeft u specifieke wensen dan is dat altijd bespreekbaar.

Tijdens de educatiemiddag gaat u zelf aan de slag, maar wordt er ook stil gestaan bij de coachende vaardigheden die u als leerkracht nodig heeft om onderzoekend en ontwerpend leren te stimuleren in de klas. Tevens krijgt u praktische informatie die u makkelijk kunt omzetten naar uw eigen klas/school.

Arrangement 1

 • Inclusief koffie, thee en water
 • € 12,50 per persoon
 • Minimum van € 125,-
 • Minimum aantal deelnemers 8

Arrangement 2

 • Inclusief koffie, thee, water en vlaai
 • € 15,- per persoon
 • Minimum van € 150,-
 • Minimum aantal deelnemers 8

Reserveringen

Schoolbezoeken boekt u via de medewerkers van de afdeling Reserveringen. Zij zijn telefonisch te bereiken via +31 495 74 52 70 of per mail: .

Zij geven u ook graag meer informatie en stellen, in overleg, het programma van het bezoek samen. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.